Voorjaarsconcert
Op 29 maart spelen we Mahler 4 en dat belooft mooi te worden. Bij de repetities zijn we nu al begonnen met het maken van muziek in plaats van het alleen maar noten studeren, heerlijk. Ook het piccoloconcert met Wendy lijkt technisch voor het orkest goed te doen en heeft mooie delen in zich.
Dordts Museum
We zijn gevraagd om tijdens een bijeenkomst op 10 mei ongeveer 30 minuten te spelen in het restaurant in het Dordts museum. Het zal geen echt concert zijn, want het publiek in de zaal mag en kan gewoon door eten en praten. Het programma moet nog worden bepaald, maar het instuderen mag niet te veel (extra) tijd kosten want we zitten dan midden in de repetities voor het zomerconcert en (hetzelfde) concert in ’s Gravendeel. We doen dit niet met het hele orkest. Pieter kwam met het voorstel om met (enkele) strijkers twee delen uit Le Deluge van Saint Saens te spelen en de blazers 2 delen uit de suite van Arthur Bird te laten spelen. De Programmacommissie zal zich hier ook nog over buigen.
En dan gaan we al weer richting de zomer. We hebben besloten dit jaar niet mee te doen aan het programma “Cultuur op de Hoek”. Het spelen op de Visbrug (of ergens anders in Dordrecht) past dit jaar gewoon niet in het schema. We zijn namelijk gevraagd om op 12 juli in het kader van het Johan de Witt-jaar op te treden. We spelen daar in de museumtuin om een lezing muzikaal te omlijsten. Gevraagd is of we daar iets (kleins) uit de barok kunnen laten horen aangevuld met een groot werk. Dat werk zou dan hetzelfde werk zijn als wat we spelen in ’s Gravendeel. In totaal moeten we muziek voor ca 50 minuten programmeren.
Klassiek in de kerk ’s Gravendeel
De feestweek in ’s Gravendeel (Klassiek in de Kerk) wordt anders van opzet dit jaar. We mogen het programma geheel zelf invullen; de zangeressen doen dit jaar in ieder geval niet meer mee. Probleem daarbij is wel dat de repetitietijd te kort is om 80 minuten te vullen. Het voorstel is dan ook om er een stuk te programmeren waarbij we een verteller inschakelen om de delen aan elkaar te praten. Qua keuze denk je dan aan een muzikaal verhaal zoals Peter en de Wolf, Sheherazade, de Schilderijententoonstelling, Carnaval des Animaux, Assepoester, Romeo en Julia, Peer Gynt, het Zwanemeer, Doornroosje, de Notenkraker of de Schilderijententoonstelling. Zoals eerder vermeld spelen we dat stuk dan ook in de museumtuin in Dordrecht op 12 juli, maar dan zonder verteller.
De programmacommissie heeft dan ook flink wat huiswerk te doen voor de komende programma’s….. Want daarna komt natuurlijk weer het winterconcert.
Nog verder weg …
De Orchest-Vereeniging is ook gevraagd een benefietconcert te verzorgen rond de zomer van 2026 in de grote kerk. Daar moeten de ramen worden gerestaureerd en wil het bestuur van de grote kerk geld voor ophalen. We zouden daar een budget-neutraal concert spelen met Cor Ardesh op het grote orgel. Logisch dat je dan een van de grotere orgelwerken kiest. Ook een leuke klus voor de programmacommissie.