Dirigent

Ali Groen

Ali Groen werd geboren in Leeuwarden. Toen ze 11 jaar was begon zij haar hobostudie bij Jan Harshagen. Nadat zij het gymnasium in haar geboorteplaats had doorlopen ging zij hobo studeren aan het Conservatorium van Amsterdam bij Cees van der Kraan. In 1979 haalde zij het diploma Orkestspel. Daarna studeerde zij in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij Jan Spronk, waar zij het diploma Uitvoerend Musicus behaalde.

Vanaf 1978 was zij als hoboïste achtereenvolgens verbonden aan het Residentie Orkest, het Utrechts Symfonie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 1991 zag zij zich, door een chronische rugblessure, genoodzaakt een punt te zetten achter haar orkestloopbaan. Sindsdien legt zij zich toe op lesgeven en dirigeren.

Van 1986 tot 2017 was zij als leraar hobo en ensembleleiding verbonden aan het Koninklijk
Conservatorium te Den Haag, en bij de School voor Jong Talent aan dit instituut.

Momenteel is zij dirigent van het kamerorkest Artoni in Baarn, het symfonisch blaasorkest Nieuw Geluid in Den Haag, en het internationaal jeugd-projectorkest Constantijn Sinfoniëtta in Voorburg.

Haar werkzaamheden als dirigent brachten haar in België, Engeland, Schotland, Denemarken,
Duitsland, Spanje, Roemenië,Tsjechië en Malta.

Als gastdirigent in Nederland was zij onder andere werkzaam bij het Ricciotti Ensemble, kamerorkest Musica Ducis, het Atheneum Kamer Orkest van de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium, de Philharmonie in Amsterdam, Krashna Musica in Delft, het Utrechts Studenten Concert, het Symfonie Orkest Bellitoni in Den Haag, het Frysk Jeugd Orkest en het Young Talent Orchestra in Rotterdam. In Leiden dirigeerde zij in 2010 tijdens de “Scratch dagen” de Messiah van Händel en in 2011 het Requiem van Mozart, met koor en orkest van 1000 zangers en musici.

Momenteel doet zij veel werk als interim dirigent, onder andere bij de Koninklijke Harmonie Kapel Delft, het Symfonie Orkest Rijnmond in Rotterdam, de Orchest Vereeniging Dordrecht en harmonievereniging Excelsior De Lier.

Zij was studieleider van de blazers van het Nationaal Jeugd Orkest. In deze functie dirigeerde zij verschillende orkesten en ensembles tijdens de internationale NJO Summer Academy.

Als blazersrepetitor werkte zij met het European Union Youth Orchestra, het Gustav Mahler Jugend Orchester, het JONDE, (Spaans nationaal Jeugd Orkest) het Wereld Jeugd Orkest, de Junge Deutsche Philharmonie, het Jeugd Orkest Nederland, vele Nederlandse studentenorkesten zoals NSO, VU orkest en Nesko, en vele amateurorkesten.

Ali Groen gaf masterclasses hobo in onder andere Nederland, Tsjechië, Spanje, Portugal, China en Venezuela.