7 Oktober 2017

De Orchest Vereeniging  heeft, in samenwerking met Toonkunstkoor Dordrecht en het Ophelia-trio een benfietconcert in herinnering gebracht dat 134 jaar geleden werd gegeven op initiatief van Willem Kes. Sopraan Marjoleine Schaap en organist Cor Ardesch hebben medewerking verleend.

Aanleiding voor een reprise van dit benefietconcert in 1883 was de presentatie van de biografie van Willem Kes, geschreven door Rob Landman. Het eerste exemplaar is tijdens het concert in ontvangst genomen door de algemeen directeur van het Concertgebouworkest, Jan Raes. Willem Kes was dirigent van Toonkunstkoor Dordrecht e.o. van 1879 tot 1888. Tevens was hij oprichter en de eerste dirigent van de Orchest Vereeniging te Dordrecht. In 1888 werd Kes aangesteld om het Concertgebouworkest, dat toen net was opgericht, te vormen en te  dirigeren. Hij bleef zeven jaar aan dit orkest verbonden.In 1883 vonden vele vissers -onder andere uit de omgeving van Dordrecht- de dood in een zware voorjaarsstorm. Om de weduwen en de wezen te steunen werd een steunfonds opgericht, uit het hele land kwamen bijdragen binnen. Een maand na de storm werd het benefietconcert in Dordrecht gegeven.  De opbrengst bedroeg circa 1100 gulden, wat volledig ten goede kwam van het steunfonds.
Het programma bestond onder andere uit:

  • Ein Deutches Requiem van Johannes Brahms – Eerste koor: ‘Selig sind die da Leid tragen’ en Vijfde koor met sopraansolo: ‘Ihr habt nur Traurigkeit’
  • Die Schöpfung van Joseph Haydn – Slotkoor: ‘Singt dem Herren alle Stimmen!
  • Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach – Openingskoor: Kommt, ihr Töchter, helft mir klagen
  • Diverse werken van Willem Kes
  • Ouverture Egmont van Ludwig van Beethoven