De Orchest-Vereeniging kent een rijke historie die begon op 21 december 1883 met de oprichtingsvergadering. Tijdens deze vergadering werd de 27-jarige Willem Kes uit Dordrecht als eerste dirigent aangesteld. Onder zijn leiding vond het debuutconcert plaats op 3 april 1884 in de schouwburg aan de Cornelis de Wittstraat, met werken van Beethoven, Berlioz, Staden en Mendelssohn-Bartholdy.
De daaropvolgende decennia zagen een reeks van andere talentvolle dirigenten. Van 1978 tot 1989 stonden Paul Vugts en Benno Torrenga aan het roer. Alexander Vakoulsky nam het over in 1989 en leidde het orkest gedurende 20 jaar, waarbij zijn hoogtepunt het 125-jarig jubileumconcert in 2008 was.
Karel Deseure en Dick Verhoef volgden als dirigenten. Op dit moment staat het Orchest onder leiding van dirigent Pieter van der Wulp die in mei 2024 het stokje heeft overgenomen.
In 1888 vertrok Kes naar Amsterdam om het net opgerichte Concertgebouworkest te leiden. Zijn opvolger was de talentvolle Duitser Johann Eduard Erdelmann, die maar liefst 50 jaar dirigent bleef. Bij zijn afscheid werd hij tot ereburger van Dordrecht benoemd. Na Erdelmann nam Hans Thoman in 1938 het stokje over voor een periode van 40 jaar.
Tal van gerenommeerde solisten, zoals Pablo de Sarasate (in 1888), Herman Krebbers, Theo Olof, Daniël Wayenberg en Jaap van Zweden, hebben bijgedragen aan de concerten van de Orchest-Vereeniging. Bovendien werd het orkest bij haar 90-jarig jubileum onderscheiden met een erepenning door Hare Majesteit De Koningin.
Veel leden hebben een lange carriere bij het Orchest zoals bijvoorbeeld de heer de Ruiter. Hij heeft zich maar liefst 61 jaar ingezet voor de Orchest-Vereeniging in diverse rollen: voorzitter, violist en concertmeester. Daarbij werd hij overtroffen door de heer Bok die 70 jaar heeft meegespeeld.
Maar ook jongeren weten de weg naar het Orchest te vinden en zorgen voor de continuïteit op weg naar het 150 jarig bestaan.